Taxaties op de antiek- en Brocante markt 30 oktober 2022

OOSTERBLOKKER – Onze bezoekers lieten taxateur Hans van Kampen hun bijzondere kunstvoorwerpen beoordelen en bij ieder van de 88 objecten had hij een mooi verhaal. Ook schudde hij regelmatig termen uit zijn mouw waarbij wij als leek met open mond naar de uitleg luisterden.

Uit een grote tas werd een verzilverd processiekruis tevoorschijn getoverd met kenmerken uit verschillende stijlperioden. “Dit wordt de eclectische stijl genoemd en komt ook voor bij gebouwen waarbij verschillende bouwstijlen door elkaar gebruikt zijn.”
Bij het volgende voorwerp, een lief bijbeltje met zilveren sloten en de letters V op de omslag kon Hans van Kampen vertellen dat dit een huwelijksgeschenk was. In het slot stond een jaarletter  d  gegraveerd en dat betekent dat het ca. in 1888 gemaakt is.
We hoorden ook over alpaca, een materiaal dat op het eerste oog op zilver lijkt. In een alpaca frame was een fles opgehangen die muziek maakte als hij kantelde. Niets waard maar wel heel uniek.
Een handgemaakte grote bijbel uit 1749 was het volgende voorwerp, met helaas maar één plaatje en hevig beschadigd. Wat Hans van Kampen dan weer wist, was dat het wapen dat erin stond bij de Heer  van Katwijk behoorde.
Een kleine ‘schat’ was het een gebreide beugeltasje met de zilveren stuiver beugel. Van de stuivertjes in de beugel werd de kop er afgeslepen en vervolgens op de beugel bevestigd. (zie foto) Tot grote verrassing van de eigenaar was dit beugeltasje waardevol.
Een vrolijk houten nijlpaard bleek een boekensteun en een aardig theeservies was voorzien van plakplaatjes.
Het meest bijzondere van de dag was een klein rond lijstje met een kralen gebreide rand en daarin aan weerskanten een hostie met afbeeldingen dit werd door een bisschop gegeven aan iemand die een behoorlijk grote donatie aan de kerk deed.
Blij werd Hans van Kampen van de zes  Schager messen die werden aangeboden. De eigenaar had geen idee wat het zou zijn en viel steil achterover van verbazing toen zij hoorde dat de messen per stuk een behoorlijk bedrag vertegenwoordigden. Deze messen hadden een benen handvat en aan een merkteken in het lemmet kon je zien, dat het een mes uit Schagen was.

Of het nu schilderijen, Makkumer aardewerk, een servies of een koperen vijzel betrof ; Hans van Kampen weet raad en de wachtenden luisteren ademloos mee.

Frouwien Schoonhoven
Vrijwilliger Cultureel Centrum Pancratius

Foto: Frouwien Schoonhoven