Expositie expoXXL 10 en 11 september 2022

 

 

Expostie expoXXL 10 en 11 september 2022

Dankzij het gevarieerde aanbod van de kunstenaars was het een geslaagde expositie.
Zaterdag viel het bezoekersaantal wat tegen, maar zondag kwamen in de loop van de dag flink wat belangstellenden kijken. Dan sta je plotseling oog in oog met een ‘echte’ kunstenaar!
Verdeeld over twee verdiepingen en verschillende zalen had iedereen genoeg ruimte om in gesprek te gaan met de kunstenaars over hun werk.
Enthousiast vertelt sluiswachter Simone Prins-Olij over haar zoektochten langs het strand bij Wijk aan Zee waar de mooiste stukken hout aanspoelen. In ieder brok ziet zij meteen een vogel of, zoals op de foto: een krokodil. Maria van den Burg maakt werken waar sommige mensen een bepaalde plaats in herkennen, waarna Maria vertelt dat alles puur fantasie is. Robert Staa werkt met steen en heeft een waterdrinkbak uit zijn tuin meegenomen waarin nu een vogel van serpentijn en een kopje water staat. Graag demonstreert hij dat de steen leeft door de steen nat te maken waarna er diepere kleuren tevoorschijn komen. Loes Botman werkt met vaste hand en veel kleurgevoel ter plekke aan een nieuw portret van een wonderschone vogel.

Zoals altijd staat er koffie, thee en appeltaart klaar en voor de liefhebbers een lekker drankje, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de restauratie en onderhoud van de Pancratius kerk. In de loop van de middag komen er twee jongemannen binnen die om zich heen kijkend concluderen: “ ik heb niet zo veel met kunst” om dan te schrikken van de prijs van wat zij “een stuk hout” noemen voor 65 euro. Terwijl ze verder lopen zien ze dat er bronzen beeldjes staan van Peter IJsseldijk die de duizend euro overschrijden: “je wordt slapend rijk als kunstenaar”, waarna ik ze de tip geef dan maar heel snel te beginnen….

Met dank aan alle kunstenaars, vrijwilligers en bezoekers die van Expo XXL na twee jaar weer een geslaagd evenement hebben gemaakt.

Vrijwilliger Frouwien Schoonhoven