Taxaties op de antiek- en brocante markt 7 november 2021

OOSTERBLOKKER – Het was gezellig druk tijdens de antiek- en brocante markt van Cultureel Centrum Pancratius in Oosterblokker afgelopen zondag 7 november. Een drukte van belang was er vooral bij de deskundige die de meegebrachte spullen van huis, taxeerde en beoordeelde. De verhalen zijn altijd de moeite waard, bleek ook nu weer.

Van kringloopkwaliteit tot ware kunst, bij taxateur Hans van Kampen kwam het allemaal op tafel. 
Vanwege ziekte van de tweede taxateur was het druk bij Hans van Kampen, dat weerhield de antiekliefhebbers er niet van te wachten op hun spannende ‘eigen’ taxatie. Terwijl ze wachtten kon er heel wat opgestoken worden van de verhalen rond de verschillende voorwerpen die meegenomen werden.
Wie heeft er ooit gehoord van een ‘Quadrille spel’ ? In een mooie Japanse lakdoos met kleine vakjes zat de schat verborgen: oude handgesneden kaartjes en vakken met ivoren fiches. Een 18e-eeuws spel dat gespeeld werd in de hogere kringen met vier personen. In West-Friesland werd het ‘ketrielese’ genoemd.

“Reken u niet rijk” was vaak te horen bij de mooiste ‘Delftsblauwe’ vazen of indrukwekkende schilderijen. Meestal betrof het een productie uit later tijd dan de VOC – periode en bleken schilderijen van een amateurschilder. “Het is wat een gek er voor geeft!”
Bij ieder item wordt uitvoerig besproken waar het vandaan komt, wie de kunstenaar is, waar het gemaakt is en uit welke periode. Het theepotje uit een porseleinen servies bleek niet uit Japan te komen, maar uit Engeland, waar Wedgewood ze vorige eeuw produceerde. Wel van heel dun prachtig eierschaal porselein.

Tussen alle ‘kitsch’ viel de studie van Vincent van Gogh meteen op. Een schets van een op het land werkende boer, helemaal écht! Laat het door de juiste conservator beoordelen, was het advies en weer: reken je niet rijk, je weet niet hoeveel er van zijn of hoe de kwaliteit is.
Een ander werk wat er uit sprong was van Jan Toorop, in symbolistische stijl met koppen in strakke lijnen.  

Favoriet bij de taxateur was het “Schager mes”, een zilveren reismes uit 1829 met foedraal van roggenleer. Bovenop het heft prijkt een hondje, dat staat voor trouw, wist hij te vertellen. In de rondreizende tentoonstelling “leer van vis” van netwerk Zuiderzeecollectie is zo’n mes te bewonderen.

Het meest opvallend waren de mannen die aankwamen met grote kleurige schilderijen van clowns en een bronzen beeld van clown Oleg Popov van het Russisch Staatscircus. Echte liefhebbers!

Tekst: Frouwien Schoonhoven
Foto’s: CCP