Pancratius vertelt ….

Dag lieve mensen.

De Keramistengroep Noord-Holland heeft haar “potterie” getoond. Bij de voorbereiding merkte ik nog niet veel enthousiasme. Was dat omdat mijn kerk nog onbekend was? Was dat omdat er misschien te weinig keramisten waren? Niets van dat alles. Tientallen kunstenaars en kunstenaressen hebben mijn kerk, zowel de gehele benedenverdieping als de gehele bovenverdieping, volledig gevuld om hun werk te tonen. Twee dagen achtereen werden potten, borstbeelden, schalen, abstract, dieren enzovoort getoond. Het was een plezier om van al dat moois te genieten. De tevredenheid van publiek, kunstenaars en vrijwilligers hebben mij goed gedaan.

Een week later is er weer kunst onder mijn dak. Te veel van het goede, denkt u? Nee hoor. U heeft het misschien niet gemerkt, maar in maart van dit jaar was er geen kunstexpositie EXPO XXL. De laatste jaren werd die expositie twee maal per jaar georganiseerd. Door omstandigheden kon de expositie dit voorjaar niet doorgaan. En dan nu, na een week dus was mijn kerk, zowel de zaterdag als de zondag, geopend voor de Kunstroute Drechterland. Volgens een globale telling hebben 200 mensen een bezoek aan mijn kerk gebracht. En wederom was iedereen tevreden. Heerlijk.

Straks, maar als u dit leest is het al achter de rug, presenteert Het Westfries Genootschap haar 85stejaarboek. Een uitstekende plaats lijkt mij om dat in mijn  oude West-Friese Pancratiuskerk te houden. Ben ik best een beetje trots op.

En zo zoetjes aan begint iedereen aan de vakantie te denken. Een oud gebouw gaat echter nooit met vakantie. Dit jaar is het schilderwerk onder handen genomen. Dat was wel weer nodig na 10 jaar. De buitendeuren, de buitenkozijnen en de goten zien er (bijna) weer uit als nieuw. Gelukkig dat er zo veel activiteiten in mijn  kerk plaatsvinden. Met de opbrengsten daarvan kan mijn kerk er zo goed verzorgd uit blijven zien. Dank  daarvoor.

En dan nog een korte blik in de toekomst.
De werkgroep Mondiale Cultuur van Drechterland Mondiaal verzorgt op zondag 15 juli een muzikale fietstocht in de gemeente  Drechterland. Wie alle kerken bezoekt legt totaal ongeveer 20 km af. In de Pancratiuskerk treedt de Surinaamse vrouwengroep Salto op uit Hoorn. Zij brengen swingende koormuziek ten gehore.

Maar we hebben weer genoeg gepreekt.
Zie ook de site: www.ccp.nu
Een warme groet van uw ijsheilige Pancratius.
En graag tot de volgende keer.