Pancratius vertelt ….

Dag lieve mensen.

Winter. De natuur ligt stil. Heeft rust.
Nou, rustig en stil is het bij mij, is het in mijn kerk allerminst.

Het Jambokoor kwam 25 november al vroeg met een kerstconcert. U kent het Jambokoor nog niet? Welnu, het is een Afrikaans koor uit de Zuidermeer. Dus van heel ver, en toch van heel dichtbij. Tja, Zuidermeer en Oosterblokker; niet echt wereldsteden! Hoe zou dat gaan? Ik kan u vertellen, de bezoekers kwamen van heinde en verre. Mijn kerk zat helemaal vol, en het koor gaf de mooiste voorstelling, met zang, dans, ritme en klederdracht. Ik zag wel dat heel veel bezoekers intens genoten. U weet: dat wil ik graag; daar geniet ik ook van.

De winterfair op 10 december was dit jaar echt een WINTERfair. Veel sneeuw; heel veel. Maar beste mensen, dat heeft u niet weerhouden om toch te komen. Binnen was het lekker warm. Buiten brandde het haardvuur en werden de lekkerste oliebollen gebakken.

En dan staan er geen grote activiteiten meer op de kalender van 2017. Totdat er een verzoek komt van de Maria Visitatiekerk, Oosterblokker. Het plafond van dat kerkje is naar beneden gevallen, en nu kan die kerk voorlopig niet worden gebruikt. De vraag was nu of hun dienst in de Pancratiuskerk mocht worden gehouden. Natuurlijk vond men dat goed en, om een lang verhaal kort te maken, op kerstavond hield ”Maria Visitatie” haar kerstviering in míjn kerk. U kunt zich voorstellen dat ik dit prachtig vind.

Een klein beetje geschiedenis: De huidige Pancratiuskerk is door de katholieken gebouwd in de 15de eeuw. Nog geen 100 jaar later, in 1566, vond de beeldenstorm plaats en werd het kerkgebouw klaargemaakt voor protestantse erediensten. En dan nu, anno 2017 wordt de Pancratiuskerk weer even de Sint Pancratiuskerk.

De organisatie heeft nog wel getwijfeld, of iedereen op tijd zou weten dat de dienst in de Sint Pancratiuskerk zou plaatsvinden. Jawel hoor. De kerk zat helemaal vol. Zelfs op de verdieping van de transepten zaten de bezoekers. Ik zag wel dat dit een goede oplossing was. U begrijpt dat ik heel tevreden was.

En dan nu nog een korte blik in de toekomst.

Zondag 7 januari 2018:   De Oosterblokkerborrel. Een sfeervolle gelegenheid om elkaar een goed nieuwjaar te wensen.
Begin 15.00 uur
Zaterdag 17 febr. en          Boekenmarkt. De grootste van West-Friesland.
Zondag 18 febr. 2018:      Boekenmarkt. Ook platen en CD’s.

Maar we hebben weer genoeg gepreekt.
Zie ook de site: . www.ccp.nu
Een warme groet van uw ijsheilige Pancratius.
En graag tot de volgende keer.