Pancratius vertelt ….

Dag lieve mensen,

Nee, persoonlijk kan ik daar niets aan doen; het wil nog geen mooi weer worden. U moet echt tot na mijn naamdag wachten.

Als martelaar ben ik omstreeks het jaar 303 gestorven. Ik was wat je noemt, welgesteld, maar ik hield niet van rijkdom. Ik heb mijn vermogen beschikbaar gesteld aan hen die tot de armere klasse behoorden. In die geest kunt u ook mijn kerk in Oosterblokker zien. Het is een prachtig groot gebouw; een éénbeukige kruiskerk, en het staat in het eenvoudige Oosterblokker. Ook het gebruik ademt deze sfeer. Na de grote restauratie in 1985/1989 is de kerk in gebruik als cultureel centrum. De kunstexpositie XXL straalt twee keer per jaar -in het hele gebouw- pracht en praal uit, maar voor de groep jeu-de-boule-spelers ben ik voor hen -in de keuken- een bescherming tegen regen en wind.

Met Pasen is er in mijn kerk geen speciale activiteit, zoals bijvoorbeeld met Kerstmis het geval is. Een paar jaar geleden had ik een prachtig Kerstdiorama in mijn kerk. Met Pasen viert u de opstanding van Christus. Zou over dit onderwerp geen uitvoering in mijn kerk kunnen worden gerealiseerd? Ik daag u uit iets te ontwerpen (componeren, regisseren). Ik stel mijn gebouw graag ter beschikking.

Kunst op Zolder heeft in april een expositie gehouden. Een bijzondere naam, en toeval of niet, de expositie vond plaats “op zolder”. Nou ja, op de eerste verdieping dan, en boven op de transepten. Een bijzonder geslaagde expositie, maar ik vind dat mijn kerk meer belangstelling verdiende.

Ik hoop maar dat u mijn vertelling op tijd leest, want op zaterdagavond 13 mei 2017 komt het koor Kogge Klassiek een uitvoering brengen.” Kogge Klassiek zingt opera”. U weet dat ik van muziek houd, en ik hoop u dan te ontmoeten. Het koor zingt ook een paar delen uit de Carmina Burana van Carl Orff.

Na de grote restauratie in 1989 is als opening van het nieuwe Cultureel Centrum Pancratius de gehele Carmina uitgevoerd. Dat was toen een geweldig spektakel. Ik verheug mij er op.

Voor in uw agenda:
13 mei 2017                                   Koor Kogge Klassiek
24 september 2017                Vrienden- en vrijwilligersmiddag

Maar we hebben weer genoeg gepraat.
U weet het: Houd de website in de gaten. www.ccp.nu
Een warme groet van uw ijsheilige Pancratius.

En graag tot de volgende keer.