Pancratius vertelt …

De novemberstormen gieren weer rond mijn toren. Zo nu en dan hoor ik wat leien klepperen. Hopelijk blijven ze vast zitten. Het seizoen van lekker binnen bij de warme kachel breekt weer aan. En gelukkig, sinds de laatste restauratie, is het binnen mijn muren ook heel behaaglijk. Vroeg er laatst zelfs iemand of de kachel wat lager kon! Verrukkelijk om te horen.

Met spijt moet ik u melden dat een van mijn trouwe huurders van het eerste uur, Polymnia, helaas opgeheven is. Ze hebben nog wel afscheid genomen met een prachtig concert. En ik hield zo van hun klanken elke maandagavond.

Eind oktober was er een markt die me toch echt op het lijf is geschreven. Antiek! Waar wil je nog een mooiere locatie vinden om daar in te handelen! En dat zowel boven als beneden. Aangevuld met Brocante. Beetje wonderlijk woord vind ik dat wel. Ik hoorde dat het wordt omschreven als: bijna antiek spul om je woning mee in te richten . Nou, dat zag ik ook wel. Maar bij elkaar een mooi geheel. En wat het helemaal af maakte, waren de twee taxateurs in de Tussenzaal. Tjonge, wat hadden die het druk. En wat konden ze er interessant over vertellen! Een feest om naar te luisteren. Ook heel mooi om te horen hoe ze heel diplomatiek de “klant” probeerden te melden dat hun “schat” eigenlijk slechts een kopie was of namaak. En helaas misschien alleen emotionele waarde had.

En wat was er weer een heerlijke soep! De geuren trekken dan omhoog tot in mijn dakspanten.
In november heb ik even rust. Wel lekker! Want dan die decembermaand! Met op 8 december de Kerstmarkt. Ik hoor ze nu al praten over oliebollen, warme wijn, soep en tulband. Ze houden er kennelijk van om er een gastvrij feest van te maken. En ik moet weer helemaal versierd, met overal kerstgroen, ballen etc. Zelfs mijn preekstoel en het orgel ontsnappen niet aan deze versierdrift. Soms wel spannend hoor, zoals ze dan boven op de ladders klimmen om mij te verfraaien.

Er zijn in die maand ook nog kerstconcerten, en wel in het weekend van 15 en dat van 22 december. Ruime mogelijkheden om in de stemming te komen.

Maar, we hebben weer genoeg gepraat. U weet het: Houdt de website in de gaten. www.ccp.nu

Een warme groet van uw ijsheilige Pancratius. En graag tot de volgende keer.